בדיקת אולטרסאונד היא אחת הבדיקות הרפואיות הנפוצות ביותר. היא קלה לביצוע, לא דורשת הכנה מורכבת, אינה כרוכה בכאבים ואין בה סכנה של תופעות לוואי וסיבוכים. הדמיית איברים בפנימיים בעזרת אולטרה סאונד מאפשרת לרופא לקבל אבחנה מדויקת ולקבוע תכנית טיפולים או המשך בירור, לכן הפכה לאחת הבדיקות הראשונות אליהם מופנה החולה בשורה ארוכה מאוד של מקרים, החל מבדיקות סקר לתינוקות ועד לבירור חשד לממצא ממאיר.
מהי בדיקת אולטרה סאונד?
בדיקת אולטרה סאונד היא בדיקה בטוחה ואמינה, שמאפשרת לקבל תמונה של אברים פנימיים בגוף באמצעות גלים על קוליים. גלים אלו משודרים אל האזור הנבדק ומוחזרים אל המכשיר. המכשיר קולט אורכי גל שונים המוחזרים אליו ועל מסך המכשיר מתקבלת תמונה של האיבר הנבדק. גלים על קוליים אינם נשמעים על ידי בני אדם, אך אינם מזיקים לו בשום צורה.
לביצוע הבדיקה טכנאי האולטרה סאונד או הרופא מורח על העור שכבה דקה של ג'ל שקוף על בסיס מים, שמקל על מעבר גלי הקול. לאחר מכן מעביר הרופא און הטכנאי מתמר על גוף המטופל, מעל האזור הנבדק, וקולט את ממצאי הבדיקה במכשיר אולטרה סאונד עצמו. את הממצאים ניתן לראות על גבי מסך המכשיר ובמידת הצורך גם להדפיס.
חשוב לדעת! הבדיקה לא גורמת נזק כלשהו לאיברים הפנימיים, אינה כרוכה בקרינה מייננת ואין הגבלה על מספר בדיקות אולטרה סאונד, אותן ניתן לבצע. הבדיקה לא דורשת זמן התאוששות ומאפשרת חזרה מידית לשגרה.
הכנה לבדיקת אולטרה סאונד
- חלק ניכר מהבדיקות, כגון בדיקת רקמות רכות או בדיקה אורתופדית אינם דורשים כל הכנה.
- בבדיקת כליות או דרכי השתן לעיתים יש צורך לשתות כמות גדולה של מים ולמלא את השלפוחית.
- בבדיקת אברי הבטן בחלק מהמקרים יש צורך בצום של מספר שעות לפני ביצוע הבדיקה.
הוראות מדויקות לגבי הכנה לבדיקה תוכלו לקבל בעת קביעת התור אליה.
סוגי בדיקות אולטרה סאונד
אולטרסאונד רקמות רכות
סיבות לביצוע הבדיקה
הבדיקות של הרקמות הרכות מיעודות לאבחון מגוון רחב של בעיות בהן, כמו כאבי שרירים במקרים של כאבים שקשה למצוא להם את הסיבה, כלי דם וגידים שונים שיש בהם דלקות ונפיחויות שונות, הדורשות איתור של מקור הבעיה.
כמו כן, הבדיקה מאפשרת לאבחן גושים תת עוריים שטבעם לא ברור כגון ליפומות (גושי שומן), בלוטות לימפה וציסטות הקשורים לגידים. בדרך כלל הבדיקה מבוצעת כאשר נמצא במישוש גוש מתחת לעור והרופא רוצה לוודא את טבעו.
בדיקת אולטרסאונד
הבדיקה ניתנת לביצוע במרבית האזורים בגוף ומאפשרת לקבל תמונה מדויקת של האיבר, לאתר מבנה או תפקוד לקוי.
אולטרסאונד אורתופדי
בדיקת הדמיה של כתפיים, פרקי ירכיים, ברכיים וקרסוליים.
סיבות לביצוע הבדיקה
בדיקת אולטרסאונד אורתופדי נעשית כאשר המטופל מתלונן על בעיות אורתופדיות במפרקים שונים. חלק ניכר מהבעיות, במיוחד אלה הקשורים גם ברקמות רכות באזורים אלה, לא ניתנים לאבחון באמצעות רנטגן. בדיקת אולטרסאונד נותנת תמונה מדויקת של קרעים ברצועות, בגידים או בשרירים, בעיות כתף, מרפק, שורש כף היד, מפרקים של הברך, הירך והקרסול, שהם ידועים במקורות כאב הגורם לאנשים רבים לפנות לרופא אורתופד.
בדיקת אולטרסאונד
בבדיקות גלי הקול של האולטרסאונד בודקים גם את כל המקרים שבהם מאבחנים דלקות מפרקים שונות, ציסטות שמפריעות לתפקוד וגורמות כאבים, גושים חשודים, בצקות ברגליים, גידולים מכל סוג, גם הממאירים וגם השפירים, וכמובן בעיות של הצטברות נוזלים.
ניתן וכדאי גם להתייעץ עם מומחים פרטיים של מרפאת כאב על מנת לקבל אבחון וייעוץ לבעיות אורטופדיות.
בדיקת דופלר
סיבות לביצוע הבדיקה
בדיקת דופלר היא סוג של בדיקת אולטרסאונד המיועדת לבדיקת זרימת הדם, כיוון ומהירות הזרימה בוורידים ובעורקים, וכך גם לאיתור החסימות בזרימה. הבדיקה מבוצעת במקרה ויש חשד לזרימת דם לקויה באיבר כלשהו. הבדיקה נעשית במקרים רבים לדוגמא לאחר חשד לאוטם במוח במקרה זה מבצעים בדיקה בעורקים הגדולים בצוואר על מנת לזהות חסימה בהם.
בדיקת אולטרסאונד
בדרך כלל הבדיקה מתבצעת באזור הידיים, הרגליים והצוואר. חסימה של כלי דם באזור הגפיים מאופיינת לרוב בתחושה של כאב בזמן ביצוע פעולה מאומצת או אף בצליעה קבועה. לעומת זאת, חסימה בכלי דם באזור הצוואר מאופיינת בתחושה של סחרחורת ואף התעלפות. פעמים רבות לא מדובר בחסימה מלאה אלא רק בהיצרות של כלי הדם, במקרה כזה בדיקת דופלר יכולה לאבחן את הבעייתיות בזרימה ובכך למנוע חסימה מלאה.
אולטרסאונד בלוטת התריס
סיבות לביצוע הבדיקה
זיהוי גודל ומבנה הבלוטה הינם קריטיים לאבחון מחלות שונות וזיהוי תהליכים שונים המתרחשים בתוכה ומשפיעים על מצבו של המטופל. בדיקה זו נדרשת גם כאשר נמוש גוש באזור בלוטת התריס או כאשר התגלתה הפרעה בתפקוד הבלוטה באמצעות בדיקת דם.
בדיקת אולטרסאונד
הבדיקה הנערכת במקרה כזה היא אולטרסאונד צווארי. במהלך הבדיקה בודקים את בלוטת המגן כדי לבדוק אם קיימים בה גושים, ציסטות, גידולים סרטניים או שפירים בבלוטת התריס עצמה. בודקים אם יש גם מסביבה בעיות או הפרעות לתקינות פעילותה בגלל מיקומה הרגיש.
בלוטת התריס רגישה לקרינה גם בתפקוד הרגיל שלה, ולכן ישנה חשיבות מיוחדת לבדיקת אולטרסאונד לאבחון מצבה. כל בדיקה תושווה לבדיקות קודמות של הבלוטה כדי לבדוק אם חלו שינויים במצבה.
אולטרסאונד דרכי השתן
סיבות לביצוע הבדיקה
אולטרסאונד כליות ודרכי שתן מיועדת לבדוק את מבנה הכליות ונוכחות אבנים, הפרעה בהולכת שתן מהכליות אל השלפוחית או ממצאים אחרים. בדיקה זו כוללת גם את שלפוחית השתן. המקרים השכיחים ביותר בהם מבצעים בדיקה זו הם מחשד לאבנים בכליות או בדרכי השתן בעקבות כאבים במותן היכולים להקרין לאזור המפשעה. סיבה נוספת להפניה לאולטרסאונד דרכי השתן היא בריחת שתן.
בדיקת אולטרסאונד
הבדיקה מאפשרת לקבלת תמונת מצב של הכליות ודרכי השתן והן למדוד את נפח שאריות השתן בשלפוחית. הבדיקה יכולה להעיד על אבנים בשלפוחית או חסימות שגורמות לדליפה, על גידולים שונים או כל ממצא אחר שדורש התייחסות
אולטרסאונד בטן עליונה
בדיקה הסורקת את הכבד, כיס המרה, דרכי המרה, לבלב, טחול וכליות.
סיבות לביצוע הבדיקה
הסיבות להפניה לבדיקה זו הם בדרך כלל חשד לבעיה באחד מהאיברים של הבטן העליונה או כאבי בטן ממקור לא ידוע.
בדיקת אולטרסאונד
הבדיקה עשויה לעזור באיתור פגעים שונים באזור הבטן העליונה, לאמוד בקע ולהעריך את מצבו, לאבחן נוזלים בחלל הבטן או אבנים בכליות או בכיס המרה. הבדיקה משמשת גם למעקב אחרי גידולים ממאירים או שפירים באזור הבטן. הבדיקה לעיתים עוזרת לאתר את מקור הנפיחות באיברי הבטן, לשלול או לאמת חשד לדלקת באיבר פנימי וכו'. היות ורוב בדיקות האיברים באזור בטן עליונה הן בדיקות פולשניות, יש חשיבות רבה לביצוע אולטרסאונד לפני המעבר לבדיקות פולשניות.
אולטרסאונד כיס המרה
סיבות לביצוע הבדיקה
הסיבה העיקרית לביצוע הבדיקה היא חשד לאבנים בכיס המרה. הבדיקה במבוצעת ברוב המקרים כאשר ישנם כאבים בבטן העליונה בצד ימין עם סימפטום אופייני של כאב לאחר אכילה של אוכל שומני.
בדיקת אולטרסאונד
הבדיקה מאפשרת לבדוק את כיס המרה ודפנותיו. מלבד האבנים, הבדיקה מאפשרת לזהות מקרים של חיבור לא תקין בין כיס המרה לקיבה, מיקום לא תקין של כיס המרה ובעיות נוספות.
אולטרסאונד בטן תחתונה
סיבות לביצוע הבדיקה
בדיקה זו נדרשת במקרים בהם ישנם כאבים והפרעה בהתרוקנות שלפוחת השתן אצל גברים או בעיות גינקולוגיות שונות אצל נשים.
בדיקת אולטרסאונד
הבדיקה כוללת בדיקת כליות ודרכי השתן. בגברים מבוצעת גם בדיקת הערמונית וקביעת גודלה בנשים מבוצעת בדיקה גינקולוגית.
אולטרסאונד אשכים – Torison
סיבות לביצוע הבדיקה
הבדיקה מבוצעת כאשר נמוש גוש באזור האשכים או כאשר המטופל סובל מכאבים באשכים וסביבתם. הבדיקה נעשית גם כאשר מובחנת נפיחות, לאחר חבלות או במקרה של אשך טמיר. במקרים מסוימים אולטרסאונד אשכים מתבצע בשל בעיות פוריות.
בדיקת אולטרסאונד
אולטרסאונד אשכים מאפשר לזהות את מבנה וגודל האשך, וורידים מסביבו ואת זרימת הדם. באמצעות הבדיקה ניתן לזהות ציסטות, נוזלים וגושים שונים.
בדיקת DVT
סיבות לביצוע הבדיקה
הבדיקה מבוצעת בעקבות החשד לפקקת ורידים עמוקה, Deep Vein Thrombosis. פקקת היא מחלה מסכנת חיים, ויש חשיבות קריטית בזיהוי מוקדם וטיפול מניעתי.
בדיקת אולטרסאונד
בדיקה זו הינה בדיקה מסוג דופלר, כלומר בודקת זרימת דם בוורידים ומיועדת לירכיים ולשוקיים.
בדיקה זו מיועדת על מנת לראות האם יש פקקת באחד מהוורידים הגדולים. פקקת הינה חסימה בווריד, מצב הדורש במקרים רבים טיפול רפואי בחומרים מעכבי קרישת דם לתקופה ממושכת.
אולטרסאונד גינקולוגי
סיבות לביצוע הבדיקה
בדיקת אולטרסאונד גינקולוגי לנשים שאינן בהריון מאפשר לבצע סקירות אגן: רחם ושחלות, לבדוק את נפח שארית השתן בנשים ולבצע מעקב זקיקים (ביוץ).
בדיקת אולטרסאונד
נשים מופנות לבדיקה זו בעקבות חשד למגוון רחב של בעיות באזור הרחם והשחלות, כבדיקה שגרתית, כבדיקה תקופתית לאחר כריתת רחם או שחלות, בעיות אורולוגיות שונות וכן במקרה של בעיות פריון.
מילון מונחים
- אזור אנאקואי. אזור שנראה בהדמיה כהה לחלוטין ועשוי להצביע על הצטברות נוזל צלול.
- אזור היפואקוגני. אזור שנראה בהדמיה כהה ועשוי להצביע על הצטברות נוזל עכור.
- אזור היפראקוגני. אזור שנראה בהדמיה בהיר ועשוי להצביע על הסתיידות.
- ציסטה או ממצא ציסטי. שלפוחית המלאה בנוזל, לרוב ממקור שפיר.
- צל אקוסטי. אזור הנראה בהדמיה כשחור ונמצא במרחק מה מאזור ההסתיידות. הממצא עשוי להצביע על הימצאות האבנים בכיס המרה או בכליות.
- מתמר. זרוע ידני של מכשיר האולטרה סאונד שמונח על הדוף שמשדר את הגלים העל קוליים וקולט את ההחזרים.
*מילון המונחים אינו מיועד לפיענוח עצמאי של תוצאות הבדיקה, ומוגש כעזרה למטופל בלבד. לפיענוח תוצאות הבדיקה אנא פנו לרופא המטפל.
רוצים לבצע את הבדיקה במהירות ובביתכם? החולה מתקשה להגיע למכון? רוצים להימנע מתורים ארוכים? מהיום אין צורך להגיע למכון אולטרסאונד!
להזמנת מגוון בדיקות אולטרסאונד אצלכם בבית חייגו *4550.